vrijdag, augustus 24, 2007

Even geen nieuws uit Marokko

Nog even geen nieuws uit Marokko van mij. Ik ga er 14 september weer heen om wat zon bij te tanken. Schotland is prachtig maar er is wat weinig zon te bekennen.
Ik heb wel in mijn webalbum wat foto's van mijn trip naar Imilchil geplaatst.
Deze zijn via deze link te bekijken:
http://picasaweb.google.com/J.C.Hoogland/ImilchilHogeAtlas
(en in een andere map staan trouwens ook wat foto's van Schotland).

vrijdag, augustus 03, 2007

T-shirt

Twee weken geleden was het feest in Nijmegen. De Nijmeegse Vierdaagse bestond dit jaar ook echt uit vier dagen. En 's avonds is het dan ook groot feest in de stad. De Nijmeegse Zomerfeesten, of dit jaar geloof ik de Vierdaagsefeesten genaamd.
Donderdagavond was er op Kelfkensbos een Arabische muziekavond. Een Iraakse band, een Marokkaanse band en een multiculti DJ.
Ik had er afgesproken met een collega en was ervan overtuigd dat ik er nog meer bekenden zou tegenkomen. En inderdaad, een aantal van onze studenten was er ook.
Lekkere muziek, lekker gedanst. De muziek was veel leuker dan die Heavy Metal uit Casablanca ;-)

Ik had speciaal voor deze gelegenheid mijn Marokko T-shirt aangedaan, en ook nog een rode sweater met Arabische opdruk om mijn middel geknoopt. Op die sweater staat de tekst: mgharba tta l-mut (Marokkanen tot in de dood). Omdat het ook een beetje geschreven dialect is (dat tta als korte vorm van hetta) moest ik die sweater hebben toen ik hem zag in Rabat. Het onderwerp van geschreven dialect heeft namelijk al vele jaren mijn bijzondere belangstelling (zie de eerdere bijdrage over 'heerlijk weekend in Tanger').
Terug naar het concert. Op een gegeven moment was het mijn beurt om drank te gaan halen. Dus ik naar zo'n buffet om wat te bestellen. Daar stond ook een Marokkaanse jongen, die naar mijn T-shirt keek en toen zei: "u bent zeker wel eens in Marokko geweest?"
Die heb ik vriendelijk maar genadeloos op zijn nummer gezet: ik kom al 30 jaar in Marokko, en tegenwoordig elke maand. "Wow!" zei hij, en verder was hij stil ;-)
Even later liepen wat Marokkaanse meiden langs ons. Een van hen zag mijn T-shirt en zij: mooi shirt. Toen ik haar uitgebreid in het Marokkaans bedankte voor het compliment was de hele club meiden enthousiast. Had ik 25 jaar geleden maar zo'n T-shirt gehad ;-)

Weer wat later kwamen een paar redelijk zwaarlijvige Marokkaanse mannen al dansend langshupsen. Toen zij mijn T-shirt zagen was ik ineens het middelpunt van een dansende kring.
En nog even over die rode sweater. Laatst was ik bij een house warming party van mijn oudste zoon, en had ik ook die sweater aan. Ik hoorde een van zijn vrienden erover tegen een ander zeggen: Ja Sam's vader doet iets bij Al Qaida.
De komende twee weken even geen nieuwe bijdragen, ook een onderwijscoِrdinator heeft wel eens vakantie.
Ik ga twee weken naar Schotland. Bepaald geen zonzekere bestemming, maar ik heb al aardig wat zon gehad dit jaar.