zaterdag, juli 26, 2014

900 miljoen bakken soep in één maand


Wie aan Ramadan denkt, denkt aan vasten.
Wie aan het vasten is, denkt aan het breken van de vasten (denk ik, ik vast zelf niet).
En wie in Marokko aan het breken van de vasten denkt, denkt aan soep, aan Harira, de bekende Marokkaanse soep.

Het drinken (niet het werkwoord 'eten' wordt gebruikt) van deze soep tijdens de ftour (letterlijk ontbijt, maar dan dus 's avond) is voor meer dan 30 miljoen Marokkanen 30 dagen (of 29 als ze geluk hebben) een vaste traditie.
Probeer je eens voor te stellen hoeveel dat is. 30 miljoen x 30 = 900 miljoen bakken soep.

Harira is een stevige soep. Er kunnen heel veel koolhydraten in zitten: kikkererwten, linzen, rijst en ook nog bloem om te binden. Als dat zo is, wees dan gewaarschuwd en neem niet meer dan één kom want het is een soort koolhydratenbom in je maag. Als die maag sinds de vroege ochtend leeg gebleven is, werkt dat kennelijk, maar als je 'gewoon' gegeten hebt tijdens de dag, dan is mijn ervaring dat meer dan één kop Harira een ontzettend opgeblazen gevoel kan geven.

Afgelopen week had de Nederlandse ambassade een ftour voor de armen bekostigd via een organisatie die tijdens de Ramadan op verschillende plaatsen in Rabat een ftour organiseert voor armen. Met een team van de ambassade en van het NIMAR en het SVB‑kantoor gingen we assisteren bij o.a. het uitdelen van de Harira. Er was ook een grote groep jongelui van een middelbare school aanwezig voor de assistentie.

Ik heb toen wat foto's gemaakt van het Harira‑ritueel.







En uiteraard mag een recept voor Harira niet ontbreken. Dat doe ik met een link want ik moet eerlijk bekennen dat ik in 37 jaar Marokko nog nooit zelf Harira heb gemaakt.
Want, wederom heel eerlijk, als de Ramadan voorbij is heb ik voorlopig wel weer even genoeg Harira gehad.